Μακαρόνια με σάλτσα από το εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης

Στα πλαίσια του εργαστηρίου αυτόνομης διαβίωσης, μαθητές του σχολείου μαγείρεψαν μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας. Αρχικά ξεφλούδισαν το κρεμμύδι, το τεμάχισαν και το έβαλαν στο μπλέντερ. Στη συνέχεια σε κατσαρόλα με νερό έριξαν τα μακαρόνια και τα άφησαν  για να βράσουν περίπου 10 λεπτά. Σε άλλη κατσαρόλα έριξαν το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, την σάλτσα ντομάτας, τα διάφορα μυρωδικά και αφού πρόσθεσαν νερό, περίμεναν μέχρι να δέσει η σάλτσα.  Τέλος έβαλαν τα μακαρόνια στα πιάτα και πρόσθεσαν την σάλτσα.

Πρόγραμμα εκμάθησης αναγνώρισης και έκφρασης συναισθημάτων

Στα πλαίσια καλλιέργειας της συνεργατικότητας  μεταξύ των μαθητών/τριων τέθηκε σε εφαρμογή ομαδικό πρόγραμμα  παρέμβασης  στα τμήματα 3&5 από την λογοθεραπεύτρια Ιωσηφίδου Κωνσταντίνα κ την κοινωνική λειτουργό Μπουντζουκιδου Σταυρούλα ! Ως αρχικη  στοχοθεσία υπήρξε η αναγνώριση των συναισθημάτων ! Ως εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν το βιβλιο Δυνατά συναισθήματα της Α.Πενφολντ και Σ.Καουφμαν και το ηλεκτρονικό βιβλίο Αναγνώριση έκφραση και ρύθμιση συναισθημάτων της Α.Κασσωτακη καθώς και η κατασκευή οπτικοποιημενου  υλικού. Έπειτα ο μαθητικός πληθυσμός αφού κατάφερε να αναγνωρίζει το κάθε συναίσθημα στο οπτικοποιημενο υλικό , κλήθηκε να εκπαιδευτεί σε δυο τρόπους έκφρασης μέσω του ιχνογραφήματος και της μουσικής ! Οι θεραπεύτριες βάζοντας μουσικά κομμάτια στην ολομέλεια της τάξης με σκοπο την αποτύπωση του συναισθήματος των μαθητών /τριων μέσω της ζωγραφικής. Τέλος, ο μαθητικός πληθυσμός  αποτύπωσε τις γνώσεις δημιουργώντας το σπίτι των συναισθημάτων ! Χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία χαρτόνια , μαρκαδόροι , εικόνες με φιγούρες . Δημιούργησαν ένα κολλάζ με όλες τις φιγούρες  που έχουν διδαχθεί και έδωσαν στην κάθε μια τον τίτλο της . Το πρόγραμμα ξεκίνησε  15 Ιανουαρίου 2024 και ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου του 2024.

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας με το 3ο Γυμνάσιο στο μάθημα των Μαθηματικών σε συνεργασία με τα μαθήματα Αυτόνομης Διαβίωσης και Κοινωνικής Επαγγελματικής Αγωγής

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 ολοκληρώθηκε μια σειρά συναντήσεων με το 3ο Γυμνάσιο Ορεστιάδος στο πλαίσιο του προγράμματος συνεκπαίδευσης με τίτλο «Μετράω και Μαθαίνω». Το πρόγραμμα αυτό ανέλαβαν οι καθηγήτριες των μαθηματικών κ. Ζάχαρη Ζηνοβία και κ. Νοτίου Δήμητρα και συνεργάστηκαν τα μαθήματα Αυτόνομη Διαβίωση με την κ. Θεοδωρίδου Βασιλική και Κοινωνική Επαγγελματική Αγωγή με την κ. Τσάκαλου Κατερίνα.

Στόχοι της δραστηριότητας αποτέλεσαν οι μαθητές να μπορούν:

  1. να μετρούν τα χρήματά τους και να εκτελούν οικονομικές συναλλαγές
  2. να αναγνωρίζουν και να ταξινομούν τα τρόφιμα, βάση των ομάδων τροφίμων
  3. να οργανώνουν τις αγορές τους
  4. να συνεργάζονται μεταξύ τους
  5. να ακολουθούν κανόνες ορθής συμπεριφοράς σε δημόσιους χώρους.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη συνάντηση μετά από την γνωριμία των μαθητών, έγινε ενημέρωση για την αναπηρία, παρουσίαση για την υγιεινή διατροφή και την ταξινόμηση των τροφίμων στα ράφια. Στην δεύτερη συνάντηση, αναλύθηκαν τα χρήματα και έγιναν μαθηματικές πράξεις οριζόντιες και κάθετες. Αξιολογήθηκαν οι γνωστικές δεξιότητες που κατακτήθηκαν, μέσα από ατομικό φυλλάδιο εργασίας. Στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης, χωρίστηκαν σε ομάδες, συνεργάστηκαν παίζοντας ένα διαδραστικό παιχνίδι με την χρήση ΤΠΕ, αξιολογώντας με έναν διαφορετικό τρόπο τις γνώσεις που κατέκτησαν. Η επόμενη δραστηριότητα ήταν αισθητηριακή, όπου με την αφή τα παιδιά έπρεπε να αναγνωρίσουν προϊόντα συγκεντρώνοντας πόντους.

Στην τελευταία συνάντηση τα παιδιά χωρίστηκαν σε 5 ομάδες, και κατασκεύασαν το δικό τους φυλλάδιο Αγορών -Προσφορών για το εικονικό μας παντοπωλείο, με αναγραφόμενες τις τιμές και κολλάζ φωτογραφιών.  Στην συνέχεια παίξανε «SUPER MARKET», εξασκώντας δεξιότητες του υπολογισμού ( αν θα μου φτάσουν τα χρήματα) ,διαχωρισμό των κατηγοριών των τροφίμων αλλά και τον συνδυασμό τροφίμων που προάγουν την καλή υγεία. Επίσης, δουλέψαμε ομαδοσυνεργατικά, τονίζοντας την διαθεματική των τριών  μαθημάτων με σκοπό την ομαλή ένταξη, την αποδοχή, την κατάκτηση γνώσης αλλά πάνω από όλα την διασκέδαση των μαθητών, μέσα από την συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Πίτσα από το εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης

Στα πλαίσια του εργαστηρίου αυτόνομης διαβίωσης οι μαθητές έφτιαξαν πίτσα. Αρχικά έκαναν την ζύμη και στη συνέχεια έβαλαν πάνω σάλτσα ντομάτας αφού πρώτα είχαν προσθέσει ρίγανη, αλάτι και λίγο λάδι. Στη συνέχεια αφού πρόσθεσαν τα αλλαντικά, τα τυριά και τις ελιές τις έψησαν σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Μπάρες από το εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης

Στα πλαίσια του εργαστηρίου αυτόνομης διαβίωσης οι μαθητές έφτιαξαν μπάρες δημητριακών. Αρχικά πολτοποίησαν τις μπανάνες σε ένα μπολ και στη συνέχεια πρόσθεσαν τις νιφάδες βρώμης, τις σταφίδες και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακάτεψαν. Μετέφεραν σε ταψάκι και έψησαν για περίπου 40 λεπτά στους 180οC.

Γαλατόπιτα από εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης

Στα πλαίσια του εργαστηρίου αυτόνομης διαβίωσης οι μαθητές με την βοήθεια των εκπαιδευτικών έφτιαξαν παραδοσιακή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο.

  1. Αρχικά σε μια κατσαρόλα έριξαν γάλα με ζάχαρη και ανακάτεψαν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
  2. Στη συνέχεια σε μπολ χτύπησαν τα αυγά και πρόσθεσαν σιμιγδάλι, κορν φλαουρ και βανίλιες. 
  3. Έπειτα πήραν 3 κουταλιές από το μείγμα του γάλακτος και το ανακάτεψαν καλά στο μπολ ώστε να μην ψηθούν τα αυγά
  4. Μετέφεραν αντίστροφά από το μπολ στην κατσαρόλα ενσωματώνοντας το με το γάλα.
  5. Έβαλαν την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακάτεψαν διαρκώς μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα και στο τέλος πρόσθεσαν το κρύο βούτυρο σε κυβάκια. Έψησαν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις για 50 – 60 λεπτά.

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

🗓️Την Τετάρτη 20/03/24 στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας

🦷Διδάξαμε στα παιδιά τη σημασία της σωστής υγιεινής των δοντιών καθώς και τους βασικούς κανόνες της στοματικής μας υγιεινής.

📚Αναφερθήκαμε:

Στις τροφές που κάνουν καλό και κακό στα δόντια μας🍑🍇🍪🍩

Στις συνήθειες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε γερά δόντια👨‍⚕️🥦🫛

Στον σωστό τρόπο βουρτσίσματος δοντιών 🦷🪥🫧

Τέλος φτιάξαμε μια κατασκευή από φασόλια . Τα λυπημένα και τα χαρούμενα δόντια !

Πρόγραμμα Πρόληψης Ατυχημάτων – Πρώτων Βοηθειών

Στα πλαίσια του προγράμματος ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ-ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 

🗓️Την Πέμπτη 14/03/24 τα παιδιά ολοκλήρωσαν την κατασκευή της  Βαλίτσας των Πρώτων Βοηθειών 🧰

📚Διδάχθηκαν τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα βαλιτσάκι Πρώτων Βοηθειών και ποια είναι η χρησιμότητα του κάθε αντικειμένου που υπάρχει μέσα! ⛑️🩹

Κρέπες από το εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης


Στα πλαίσια του εργαστηρίου αυτόνομης διαβίωσης οι μαθητές με την βοήθεια των εκπαιδευτικών έφτιαξαν κρέπες. Ανακάτεψαν γάλα, αλεύρι, αβγά, βούτυρο λίγο ζάχαρη και λίγο αλάτι και έκαναν το μείγμα. Στη συνέχεια αφού έβαλαν λίγο ηλιέλαιο στο τηγάνι τις έψησαν και τις γέμισαν με πραλίνα φουντουκιού.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού οι μαθητές του σχολείου μας ενημερώθηκαν από την ψυχολόγο για τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού και την αντιμετώπιση του, τις επιπτώσεις και τις λανθασμένες συμπεριφορές! Στη συνέχεια οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής για το διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbulling) και συμβουλές (από saferinternet) για να παραμείνουν ασφαλείς !

Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής (από saferinternet)

  • Δεν απαντάμε στα εκφοβιστικά μηνύματα.
  • Μπλοκάρουμε την πρόσβαση του αποστολέα.
  • Δεν προωθούμε μηνύματα ή εικόνες και φωτογραφίες που θα μπορούσαν να πληγώσουν τα συναισθήματα κάποιου. Έχουμε στο μυαλό μας ότι, εάν κάποιος μας στείλει ένα μήνυμα και το προωθήσουμε ή γελάσουμε με αυτό, στην ουσία γινόμαστε και εμείς μέρος του εκφοβισμού.
  • Αναφέρουμε το πρόβλημά μας στους γονείς μας ή σε άλλους ενήλικους που εμπιστευόμαστε. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να απευθυνθούμε και στη γραμμή βοήθειας help-line όπου εξειδικευμένοι γιατροί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο μπορούν να μας παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη.
  • Κρατάμε και αποθηκεύουμε τα μηνύματα ή τις συνομιλίες. Αυτό θα μας είναι χρήσιμο, εάν χρειαστεί ή εάν θελήσουμε να το καταγγείλουμε.